Dobrodošli u moj svijet


Do sada sam objavila nekoliko knjiga poezije na engleskom i hrvatskom jeziku. Poezija mi je objavljena u mnogim domaćim i međunarodnim tiskanim i online časopisima. Neke od njih su nominirane a neke osvojile i međunarodne nagrade. Poezija i proza prevedeni su na engleski, španjolski, njemački makedonski, nizozemski i albanski.

Dobitnik sam prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču koji je organizirao "El Museo de la Palabra" – «Muzej riječi» Iz grada Quero, Toledo, Španjolska. Tom prilikom sam, na poziv organizatora natječaja, boravila u Španjolskoj od 3. do 12.5.2012. S ostalim dobitnicima posjetila sam više gradova i njihove znamanitosti, te pozvana na audijenciju kod princeze Letizie, sadašnje španjolske kraljice.

Osim poezije pišem priče, pjesme i romane za djecu, te romane i  novele za odrasle.

Dobitnica sam nagrade "Mato Lovrak" za najbolji roman za djecu koja mi je dodijeljena u Velikom Grđevcu je 7. lipnja 2018. na 31. Lovrakovim danima.

Za roman "Predskazivač" koji je objavljen kao trilogija, 2021. godine dodijeljena mi je nagrada "Artefakt" u kategoriji "Young Adult" romana. Nagradu Artefakt dodjeljuje svake godine Udruga ljubitelja fantastike 3. Zmaj iz Rijeke, a posebnost je što ovu kategoriju žiriraju djeca iz čitateljskih klubova Gradske knjižnice Rijeka.

Nagrade Artefakt svečano se uručuju na konvenciji ljubitelja fantastike Rikon u Rijeci.

***

Rođena sam 1953. godine u Puli. Od 1956. do 1985. živim u Zagrebu gdje sam se i školovala. Danas živim u Velikoj Gorici i često boravim u Puli. Od najranijeg djetinjstva bavim se pisanjem pjesama i ostalih literarnih radova, te slikarstvom. Jedno vrijeme bila sam član likovne grupe "69", ali sam svoju ljubav prema slikarstvu zbog obaveza u obitelji i posla morala zapostaviti na duže vrijeme.

U osmogodišnjoj školi bila sam aktivan član i učenički "predsjednik" školske knjižnice, gdje sam se aktivno bavila održavanjem knjiga, njihovim posuđivanjem i naravno, čitanjem.

Svoje literarne radove objavljivala sam u školskim novinama, časopisima i dr., te na raznim prigodnim svečanostima i sama čitala svoju poeziju.

Od ranih sedamdesetih pjesme su bile objavljivane u časopisima za mlade Tina, u časopisu Prvomajac i zbirci pjesama Poesis. 

Kao mlada majka, svojemu sam sinu pričala priče koje sam izmišljala kao "iz rukava", ne zato što druge priče nisu bile dobre, već zbog radoznalosti sina koji je stalno tražio nešto novo i drukčije. 

U svojoj bivšoj radnoj organizaciji (Metalia Commerce), organizirala sam prigodne svečanosti za djecu, a za vrijeme domovinskog rata izložbu dječjih crteža iz svog naselja u Velikoj Gorici.

Urednik sam više knjiga, poezije i romana, domaćih i inozemnih autora.

Članstvo u Udrugama

Član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca.
Član Društva književnika Hrvatske
Od ožujka 2005. do 2010. godine član udruge umjetnika "Spark", Velika Gorica.
Godine 2005 i 2006 bila sam urednik časopisa Udruge umjetnika "Spark".
2006. godine Uvrštena u Leksikon suvremenih Velikogoričkih pisaca.
2008. Uvrštena u knjigu "Croatians: Webster's Quotations, Facts and Phrases", By Inc Icon Group International, stranica 45.
Godine 2009. postala član Svjetske udruge pjesnika (W.P.S.)
2011. postala član udruge Jutro Poezije, Zagreb, Hrvatska

***

Slavne osobe čiji su me životi djelo posebno dojmili

Među mnogim slavnim osobama koje sam osobno upoznala posebno su me svojim sportskim, znanstvenim i književnim radom, te izuzetnim duhom inspirirali:

Vladimir Prelog (23. srpanj 1906. – 7. siječanj 1998.) - Nobelova nagrada za kemiju 1975.

Žarko Dolinar (3. srpanj 1920. – 9. ožujak 2003.) - Bio je svjetski prvak u stolnom tenisu, u parovima sa svojim partnerom, Vilimom Harangozom, sveučilišni profesor u Zagrebu i Baselu, bio je poštovan kao jedan od Pravednika među narodima za spašavanje, koji je zajedno s bratom Borisom spasio oko 300 Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Bila mi je čast surađivati s njim.

Dragutin Tadijanović (4. studeni 1905. – 27. lipanj 2007.) - bio je poznati hrvatski pjesnik i erudit nazivan 'Bardom' Hrvatske.

Vesna Parun (10. travanj 1922. – 25. listopad 2010.) - pjesnik, književnica, prevoditelj.

Višnja Stahuljak (10. ožujka 1926. - 3. ožujka 2011.) - profesorica, pjesnikinja, književnica, novinarka.

Božica Jelušić (Pitomača, 16. prosinca 1951.), hrvatska pjesnikinja. Završila je studij hrvatskoga i engleskoga jezika. Bavila se pedagoškim radom, novinarstvom, kulturnom animacijom i galerijskom djelatnošću. 

Sven Adam Ewin (piše pod pseudonimom). Autor čija je poezija uzdrmala kako one koji su s oduševljenjem prihvatili njegovu poeziju, tako i one koji su istu obezvrijedili.